Maarit

 

Olen syntynyt 1957 Kolhossa (Mänttä-Vilppula). Toimittajatutkinnon lisäksi olen opiskellut mm. luovaa kirjoittamista, turkkia ja Lähi-idän tietoutta yliopistossa. Asun nykyään Tukholmassa ja olen vapaa toimittaja ja kirjailija. Toimin myös aktiivisesti ruotsinsuomalaisessa kulttuurielämässä, olen mm. Ruotsinsuomalaisia kirja- ja kulttuurimessuja järjestävän yhdistyksen puheenjohtaja.

Varsinainen kirjailijan elämäni alkoi esikoisteokseni Punaisen paaston (WSOY 2012) myötä. Pari vuotta myöhemmin ilmestyi Eilisen seitit (Compania Comder 2015) ja juuri ennen joulua 2020 Marttinansaari omakustanteena. Vaikka olen asunut yli 40 vuotta Ruotsissa, kirjoitan suomeksi. Minulle se on luontevampi kieli kaunokirjallisuuteen kuin ruotsi.
Ennen Tukholman toimittajakorkeakoulua tein erilaisia hanttihommia, mutta vuodesta 1982 olen työskennellyt eri lehdissä, radiossa ja televisiossa, sekä Suomessa että Ruotsissa.
Ruotsinsuomalaisena kirjailijana olen myös yrittänyt kehittää suomenkielisen kirjallisuuden mahdollisuuksia Ruotsissa. Vuonna 2010 pidettiin ensimmäiset Ruotsinsuomalaiset kirja- ja kulttuurimessut, ja olen ollut niistä vastaavan yhdistyksen, Kulttuuri.se:n, puheenjohtaja alusta lähtien. Vedän myös yhdistyksen Kirjoituspaja-projektia, jolla yritämme innostaa nuoria kirjoittamaan suomeksi. Tämän lisäksi järjestämme ruotsinsuomalaisille lapsille ja nuorille vuosittaisen kirjoituskilpailun suomeksi.
Pidän kirjoituskursseja myös aikuisille ja vastaan Tukholman Skärholmenin kirjaston lukupiiristä, jossa luemme uutta suomalaista kirjallisuutta. Olin myös perustamassa Kirja.kulttuurin osuuskuntaa, jolla pelastettiin ainoa suomenkielistä kirjallisuutta Ruotsissa myyvä kirjakauppa.
En uskonut koskaan palaavani kotikylääni, josta teininä lähdin Helsinkiin. Mutta isän ja äidin kuoltua minuun iski paniikki; halusin itselleni pienen palasen Suomea. Viimeiset 25 vuotta olen viettänyt paljon aikaa kesämökilläni Kolhossa.
Ruotsin ja Suomen lisäksi Turkki on minulle läheinen maa. Asuin Istanbulissa pari vuotta 1990-luvun alussa, ja tunsin ja tunnen edelleenkin oloni siellä heti hyvin kotoisaksi.

Kuva: Marika Turtiainen  Kuva: Harri Hintikka WSOY