Kurssit ja luennot

 

Olen monen vuoden ajan pitänyt kirjoituskursseja aikuisille ja nuorille sekä kirjallisuuteen liittyviä luentoja. Niiden järjestäjinä ovat olleet suomenkieliset hallintoaluekunnat, kirjastot tai niitä on pidetty Kielen- ja kansanperinteen tutkimuslaitoksen myöntämän avustuksen turvin.
 

KURSSIT

Kirjoita elämäsi talteen – innoituskurssi kirjoittamiseen
Monet haluaisivat kirjoittaa muistiin tarinoita omasta elämästään, vaikkapa muistoksi lapsille tai lapsenlapsille, mutta eivät tiedä miten pääsisivät vauhtiin.
Innoituskurssi oman elämäntarinan kirjoittamiseen voi olla yhden päivän pituinen tai rakentua useammalle tapaamiselle. Kurssilla tehdään lyhyitä kirjoitusharjoituksia, jotka antavat vihjeitä siihen, millä konsteilla omia kokemuksia ja muistoja voi kaivaa esille ja millä tavalla niistä voisi kirjoittaa niin, että kertomukset olisivat antoisia muidenkin lukea.
Kirjoitusharjoitukset sopivat myös fiktiivisten tekstien kirjoittajille, koska harjoitusten avulla voi ammentaa itsestään muistoja, kokemuksia ja tunteita fiktiivisille henkilöille.
Kerää joukko innostuneita ja ota yhteyttä esim. suomenkielisen hallintoalueen koordinaattoriin tai kirjastoon ja pyydä heitä järjestämään kurssi.

Luovan kirjoittamisen perusteet
Kurssilla harjoitellaan fiktiivisen kirjoittamisen työkaluja mm. henkilöiden rakentamista, vuoropuhelua, rytmin luomista ja juonen kuljettamista. Teorian lisäksi tapaamisissa tehdään lyhyitä kirjoitusharjoituksia ja lisäksi annetaan pidempi kotitehtävä, josta saa henkilökohtaisen palautteen. Kurssi voi muodostua esimerkiksi kolmesta tapaamisesta.

Kurssit lapsille ja nuorille
Olen vuodesta 2013 järjestänyt ruotsinsuomalaisissa kouluissa ns. kirjoituspajoja, joissa innostetaan oppilaita käyttämään enemmän suomen kieltä. Tällä hetkellä pidän pajoja Tukholman, Kistan, Botkyrkan ja Upplands-Väsbyn kouluilla. Kirjoituspajojen järjestämisestä vastaa Kulttuuri.se-yhdistys. Tämän lisäksi olen pitänyt myös nettikurssin kirjoittamisesta kiinnostuneille nuorille Skärholmenin (Tukholman kunta) kirjaston avustuksella.
 

LUENNOT

Mitä lukea suomeksi?
Olen vetänyt Ruotsinsuomalaisia kirja- ja kulttuurimessuja yli kymmenen vuotta. Messujen vuoksi seuraan suomalaista ja ruotsinsuomalaista kirjallisuutta, joten minulla on hyvä pohja kertoa uudesta suomenkielisestä kirjallisuudesta.
Tunnin luennon aikana esittelen uusia kirjoja ja kirjailijoita ja annan lukuvinkkejä.

Minä ja muut ruotsinsuomalaiset kirjailijat
Kerron miten omat kirjani ovat syntyneet, miksi kirjoitan ja mitä kaikkea kirjailijan elämään kuuluu. Tämän lisäkseni esittelen muita ruotsinsuomalaisia kirjailijoita ja heidän teoksiaan.

Lukupiiri
Haluatteko perustaa lukupiirin? Esimerkiksi jossakin kirjastossa tai suomiseurassa? Minulla on hyvä suomalaisen kirjallisuuden tuntemus sekä monen vuoden kokemus lukupiirin vetämisestä, kirjojen valitsemisesta ja keskustelun vauhdittamisesta.
Voin vetää lukupiiriä fyysisesti kohtuu etäisyydellä Tukholmasta, mutta koronan aikana olen myös todennut, että kirjoista keskustelu käy myös netin kautta. Näin ei myöskään maantiede estä lukupiirin vetämistä.
Olen vuodesta 2015 pitänyt Skärholmenin kirjastossa lukupiiriä. Me keskitymme uuteen suomalaiseen kirjallisuuteen, mutta luemme myös vanhoja klassikkoja sekä ruotsinsuomalaisia uutuuksia.