Kirjani

 

MARTTINANSAARI (joulukuu 2020, omakustanne)

”Jostakin kaukaisuudesta kumpuaa kuva. Järvi, joka peilautuu tyynenä, hän istumassa rannalla.
– Souetaan sinne, Jouko pyysi. – Ei sinne ole pitkä matka.
– Ehkä myö joku päivä souetaankin, ukko vastasi.”

Sota vei Unton ja Hiljan elämän panttilainaamoon, eikä antanut sitä ehjänä takaisin. He eivät puhuneet sodasta tai rajan taakse jääneestä nuoruudesta pojalleen, silti sodan koettelemukset loivat varjonsa myös Joukoon.
Suomesta turvaa etsinyt Said tunnistaa Hiljan ja Unton ikävän sinne, minne ei voinut palata. Hän lähtee Joukon kanssa matkalle, joka muuttaa heidät molemmat.
Marttinansaari on vahva ja koskettava romaani sodan perinnöstä ja sanomattomien sanojen varjosta. Se on kertomus rakkaudesta, syyllisyydestä ja juurista, jotka on löydettävä, jotta voi kasvaa täydeksi itsekseen.

Lue vedos

”Vuoden 2021 Kaisa Vilhuinen kirjallisuuspalkinto myönnetään kirjailija Maarit Turtiaiselle romaanista Marttinansaari, joka on vahva ja koskettava teos sodan perinnöstä ja sanomattomien sanojen varjosta.” http://www.liekki.se/kaisa-vilhuinen-38191533

”Marttinansaari on teos, jossa kietoutuu yhteen kolme neljä sydäntäraapivaa lähtöä rakkailta kotipaikoilta ja kotiutumista uusille elämänsijoille. Kaiken tämän Maarit Turtiainen kertoo selkeällä lauseella, hyvin rytmittäen, hienovaraisesti ja taiten.” Ari Setälä Liekki nr 1/ 2021

”Turtiaisen romaani Marttinansaari on tunteikas, vahva ja koskettava tarina sodan vaikutuksista ihmiseen ja sodan perinnön siirtymisestä tahattomasti sukupolvelta toiselle. Romaani kuvaa väkevästi sen, millainen voima on sanomattomilla sanoilla ja kertomattomilla tarinoilla.” www.kmvlehti.fi


 

EILISEN SEITIT (2015, Compania Comder)

”Utuisina siintävät vuoristosaaret korostivat sinisen äärettömyyttä. Tämä oli Sinin maisema. Bodrumin maiseman muisto nujersi sairaalahuoneen steriilin keltaisuuden ja tytär sai nimekseen Sini, Mavi.”

Ruotsinsuomalainen Helena matkustaa Turkin Bodrumiin, vaikka oli päättänyt ettei palaisi sinne koskaan. Tytär Sini on pakottanut Helenan matkaan. Turkissa Helena etsii kuusitoista vuotta sitten kohtaamaansa miestä. Laukussa hänellä on kirjekuori, joka on lojunut avaamattomana vaatekaapin piilossa äidin hautajaisista lähtien.
Helena rimpuilee eilisen seiteissä. Jokainen valhe saa ne tarttumaan tiukemmin hänen ympärilleen. Löytääkö Helena Turkista sen, mitä etsii? Voiko perhe antaa hänelle anteeksi menneisyyden virheet – ja voiko hän antaa anteeksi itselleen?

Lue vedos

Professori emiritus Juhani Niemen arvostelu Eilisen Seiteistä kulttuurilehti Liekissä:
”Turtiaisella on lukijan koukuttamisen taito hallussaan. Romaani on rakennettu niin, että koko ajan odottaa jännityksellä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Näkökulmatekniikka tuo tarinaan vaihtelua, ja välilukuina tarjotut Sinin sähköpostikirjeet toimivat hyvin osana juonta.
Myös tyylillisesti ja kielellisesti romaani etenee sujuvasti. Turkkilaista miljöötä kuvataan tarkasti, paikallisväriä luoden. Henkilökuvauksessa Helena ja Anders kipupisteineen, ja siihen liittyen Andersin vanhempien hahmot taustalla, piirtyvät elävinä, todentuntuisina läpi romaanin.”
Nettikirjallisuuslehden Kiiltomadon arvostelu
Turtiaisen Eilisen seitit kasvaa vahvan draamalliseksi tarinaksi identiteetistä. Kuka ja mitkä asiat määräävät käsitystä itsestämme? Ja miksi?
Romaanin kerronnassa sekä draamallinen, sisäisten jännitteiden, että fyysisen toiminnan tasot ovat vahvoja. Löysää ei ole, ja henkilöhahmojen kommunikaatio dialogeineen vie tarinaa napakasti eteenpäin.
Seksiä kuvataan rohkeasti ja kursailematta. Tästä huolimatta Eilisen seititmuistuttaa, että ihmisen, tässä tapauksessa naisen, intiimein paikka on hänen mielessään.
Tarinan moninainen materiaali on järjestelty hyvin. Kokonaisuus on dramaturgisesti onnistunut ottaessaan huomioon menneisyyden ja nykyisyyden kietoutumisen yhteen. Tyyli on sanavarantoa myöten kaunokirjallinen ja ehyt.
http://www.kiiltomato.net/maarit-turtiainen-eilisen-seitit/
Ammankirjablogin arvostelu
”Kirjallisuus saattaa olla suloisimmillaan, silloin kun se yllättää. Maarit Turtiaisen romaani Eilisen seitit oli juuri sellainen lukuelämys, joka vähäeleisyydellään ja ihmisenkokoisuudellaan yllätti iloisesti.
Turtiaisella on ollut hyvä tarina kerrottavanaan ja tuloksena on syntynyt kirja, jolla on sielu. Elämänmakuinen, uskottava tarina, joka ei ole edes erityisen tavallisuudesta poikkeava, mutta joka juuri siksi käsittelee ja selittää varsin universaaleja ja ihmisyyttä syväluotaavia ilmiöitä. Kaiken taustalla on identiteetti. Kuka minä olen, mistä minä tulen? Kuinka paljon minuudestamme on kiinni geeneistä, kuinka paljon ympäristöstä? Mikä onnellisista asioista, mikä onnettomista tapahtumista elämässämme?”
http://ammankirjablogi.blogspot.com.tr/
Kirsinbookclubin arvostelu
”Eilisen seitit ei kuitenkaan jää turistimaisten stereotypijoiden vangiksi, vaan ihmiset piirtyvät kansalaisuuksia tärkeämmiksi. Maarit kutoo seittien sumppua niin, että minua alkoi oikeasti kiinnostaa, mitä Helena tekee tilanteessaan. Kirjan ihmiskuvaus onkin parhaimmillaan juonen ratkaisun hetkillä, kun pienetkin eleet kertovat suurista tunteista.”
http://kirsinbookclub.com/kirjat/maarit-turtiainen-eilisen-seitit-eraan-lomaromanssin-anatomia/

 

PUNAINEN PAASTO (2012, WSOY)

AISTILLINEN RAKKAUSROMAANI VUODEN 1990 ISTANBULISTA

”Hän tarkisti, että pöytä oli puhdas ja asetti huolellisesti kopioidut suurennokset järjestykseen. Ensimmäisessä kuvassa negatiivien päällekkäisvalotus loi ehkäisypillereistä hohtavan sädekehän hänen päänsä ympärille.”

Sadun ei pitänyt jäädä tänne. Mutta hän on jo rakastunut Umutiin, ja tuoksuvana hehkuva Istanbul tuntuu kotoisalta. Voisiko hän tehdä tänne kodin, siitäkin huolimatta että Umutin perhe pitää häntä siveettömänä eivätkä viranomaiset arvosta kurdimielenosoitusta valokuvaavia vieraita? Huolimatta siitä, että hän on luvannut palata kotiin ja mennä Peterin kanssa kihloihin? Paastokausi paljastaa armottomasti islamin asettamat ehdot elämälle ja ajaa Sadun häpeästä sikiävien valheiden verkkoon, josta on vaikea päästä irti.
Punainen paasto on aisteja hemmotteleva romaani rakkaudesta, ystävyydestä ja itsenäistymisestä. Ikkunoista kaikuvat imaamin vaativat kutsut, mutta kadut sykkivät muutosta ja täyttyvät uuden odotuksesta.

Lue vedos

SANOTTU PUNAISESTA PAASTOSTA
”Aihe ja lähtökohta ovat kiinnostavia. Parhaissa paikoissa Turtiainen saa elämän sykkimään Istanbulin kaduilla ja basaareissa.” / Helsingin Sanomat
”Turtiainen kuvaa Istanbulia kaikin aistein: mausteet tuoksuvat,noen kyllästämä ilma roikkuu kaupungin yllä, Bosporin vesi kimmaltaa ja aurinko lämmittää sillan kaiteen.
Turtiainen kirjoittaa sujuvasti,juoni vetää.”
/ Aamulehti
”Istanbul elää Turtiaisen tuoksuvassa ja värikkäässä kielessä” / Ilkka
”Punainen paasto on rehevä, mukaansatempaava ja värikäs kasvuromaani” / Bengt Packalen Kaisa Vilhuinen kirjoituskilpailun kunniamaininassa

 


 

Kirjojen tilaaminen

Kaikkia kirjojani voi tilata Ruotsin ja Suomen nettikirjakaupoista, myös kirja.kulttuurin kirjakaupasta Tukholmasta (kirja.kulttuuri(at)gmail.com)

Voit myös tilata kirjat edullisesti suoraan minulta täyttämällä oheisen tilauslomakkeen. Kirjan mukana saat laskun.

Marttinansaari 220 kr + postimaksu Ruotsi 62 kr, EU-maat 100 kr
Eilisen Seitit 200 kr + postimaksu Ruotsi 62 kr, EU-maat 100 kr
Punainen Paasto 200 kr + postimaksu Ruotsi 62 kr, EU-maat 100 kr

 

    Valitse kirja